Drukuj
Kategoria: Zdrowie

Zalety miodu zostały docenione już przed tysiącami lat. W Egipcie miód służył do opatrywania ran i balsamowania zwłok. W dzisiejszych czasach miód również jest doceniany i szeroko wykorzystywany w medycynie i kosmetyce. Jest to środek łatwo przyswajalny przez organizm. Dobrze sprawdza się w chorobach dróg oddechowych, przy bólach stawowych, po operacjach, zatruciach, chorobach zakaźnych, żółtaczce a także przy chorobach kobiecych.

W warunkach domowych możemy wykonać na przykład niezwykle skuteczną maść na rany. Należy zmieszać ze sobą małą łyżeczkę miodu i dwie krople tranu. Gdy chorujemy na grypę powinniśmy pić ciepłe mleko z miodem i masłem. Dla uspokojenia nerwów warto zjeść łyżeczkę miodu przed pójściem spać. Aby poprawić przemianę materii warto pić pół szklanki przegotowanej wody z dwoma łyżeczkami miodu i sokiem wyciśniętym z ćwiartki cytryny. Warto podkreślić, że w skład apiterapii wchodzi także leczenie propolisem, pszczelim pyłkiem oraz pszczelim mleczkiem. Miód stosowany w leczeniu powinien pochodzić z dobrze znanych źródeł.