Drukuj
Kategoria: W wolnym czasie

Blender to sprzęt AGD, który winien znaleźć się w kuchni każdej pani domu. Panie, które dotąd nie miały blendera nawet nie mają pojęcia jak często może on się przydać.

Blendery występują na ogół w dwóch wariantach: stojący kielichowy, przydatny zwłaszcza do koktajli a także mniejszy ręczny z podłużną rączką do jakiej zwykle możemy też doczepić końcówkę znakomitą do miksowania na przykład zup. Szczególnie polecam ten drugi typ blendera, jako że jest bardziej wielofunkcyjny.

Co można zrobić z pomocą tego blendera? w pierwszej kolejności: pesto, placki ziemniaczane, koktajle, surówki, przeciery, pasty, farsze, bitą śmietanę. Za pomocą blendera rozdrobnimy dodatkowo zioła czy składniki na zdrowy sos pomidorowy. Blender ogromnie przydaje się przy sporządzaniu przetworów. Przede wszystkim polecam go do przyrządzania surówek, gdyż z jego pomocą można zaoszczędzić dużo czasu. Jeśli chcielibyśmy naszym blenderem rozdrabniać również lód trzeba wybrać model o dużej mocy. Jeśli wybierzemy końcówkę stalową będziemy mogli blendować gorące zupy. Blender jest bardzo nieskomplikowany do mycia. Pomocną zaletą posiadania głównego pojemnika jest to, iż po zdemontowaniu reszty oraz zamknięciu go przykrywką z zestawu możemy w nim trzymać bądź przenosić nasze potrawy przykładowo surówki.