Aminos kokosowy jest sosem powstałym z połączenia dojrzewającego soku z kwiatów palmy kokosowej oraz naturalnej soli morskiej. Uznawany jest za doskonały zamiennik klasycznego sosu sojowego dla osób, które eliminują ze swojej codziennej diety soję, gluten oraz nadmiar sodu.W smaku do złudzenia przypomina sos sojowy, dzięki czemu jest idealny w daniach kuchni Azji. Staje się coraz bardziej popularne wśród osób ,które dbają o zdrową dietę.Czy jednak rzeczywiście jest on zdrowszym zamiennikiem dla sosu sojowego i tamari?
Skarbnica zdrowia
Aminos kokosowy jest doskonałą przyprawą do mięsa i ryb, potraw kuchni azjatyckich czy sałatek. Znakomicie sprawdzi się też jako składnik marynat.Dodanie go do potrawy wzbogaci ją o aminokwasy kokosowe o wykazanym przez badania pozytywnym wpływie na układ krążenia, gospodarkę cukrową (zmniejszają ryzyko cukrzycy!) oraz układ immunologiczny. Sos ten zawiera aż 16 niezbędnych aminokwasów egzogennych.Substancje zawarte w nektarze kokosowym wykazują korzystny wpływ na gospodarkę lipidową, podnosząc poziom "dobrego" cholesterolu. Pomagają również regulować ciśnienie krwi.
Aminokwasy kokosowe są też prawdziwym sprzymierzeńcem odchudzania. Pomagają hamować łaknienie dzięki podnoszeniu poziomu tak zwanego "hormonu szczupłych" - adiponektyny.Działają też osłonowo na układ pokarmowy oraz łagodząco w stanach zapalnych, co ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu nowotworom, zwłaszcza jelita grubego.
Wśród cennych składników nektaru z kwiatu palmy kokosowej znajdziemy dodatkowo inozytol. Jest on białkiem o pozytywnym wpływie na układ nerwowy. Dlatego aminos kokosowy powinien być włączony do diety przez osoby cierpiące na zaburzenia nastroju oraz nerwicowe.Inozytol wykazuje również korzystne działanie wspomagające leczenie PCOS.
Zdrowe z natury
Dodatkowo aminos nie zawiera w swoim składzie dodatku klasycznego cukru, glutenu oraz składników odzwierzęcych. Dlatego jest doskonały dla wegan oraz osób osób, które nie tolerują glutenu.W przeciwieństwie do sosu sojowego, który w wersji dostępnej w naszych sklepach zazwyczaj zawiera sztuczne chemiczne konserwanty oraz polepszacze takie jak glutaminian sodu, jest produktem całkowicie naturalnym. Dzięki temu możemy mieć pewność, że spożywamy to, co dla nas najlepsze.