Jeszcze w połowie XX wieku selen uważany był za truciznę, później jednak odkryto, że ten tajemniczy pierwiastek może być skuteczny w leczeniu choroby wieńcowej. Odkryto również, że tam, gdzie selenu jest sporo mniejsza jest zachorowalność na raka. Selen działa na komórki nowotworowe ograniczając ich podział, co hamuje postęp choroby. Pierwiastek ten jest obecnie stosowany również jako jeden ze środków łagodzących skutki chemioterapii.
Gdzie występuje selen i jakie są jego najbardziej zalecane źródła? Selen znajdziemy m. in. w zbożach oraz w roślinach zielonych. Znajduje się on również w mięsie, przy czym najwięcej zawiera go wieprzowina. Sporo selenu występuje również w owocach morza, co morze tłumaczyć rzadkość występowania chorób nowotworowych u Japończyków, w których diecie owoce morza odgrywają istotną rolę. Z innych produktów, które zawierają selen (choć już w mniejszych ilościach) warto wymienić jajka, kiełki pszenicy oraz otręby pszenne. Warto pamiętać o tym, że połączenie produktów zawierających selen z cukrem sprawia, że jego zdrowotne właściwości giną.